vrijdag 25 september 2015

Salade met gekaramelliseerde vijgen, sinaasappel en feta


Met een vijgensalade maak je mij altijd blij. Ook deze versie van Ottolenghi is weer een succes. Al twijfelde ik eerst wel, omdat er veel suiker in gebruikt wordt om de vijgen en sinaasappel te karamelliseren. Je kunt gerust wat minder suiker gebruiken, vind ik.
De vijgen zijn zoet, de sinaasappel fris, de feta zout en de dressing kruidig. Met de rucola krijgt het nog iets pit. Ja, alle smaken komen aan bod en dat maakt het zo lekker.
Dit recept komt uit zijn boek 'Plenty More'. Daar wil ik eerst nog wat meer uit maken, voordat ik z'n nieuwste boek koop.


Ingrediënten, voor 4 personen
100 gram fijne kristalsuiker
16 verse vijgen, over de lengte doormidden gesneden ,of in kwarten
4 middelgrote sinaasappels
2 eetl citroensap
1 1/2 eetl raki, Pernod of Pastis
1 theel anijszaad of venkelzaad, licht gekneusd
1 teen knoflook, fijngehakt
80 ml olijfolie
200 gram feta, grof verkruimeld
1 eetl oregano, fijngehakt
60 gram rucola
grof zeezout en zwarte peper

Bereiding
Zet een grote koekenpan op halfhoog vuur en doe de helft van de suiker erin. Laat hem 2-3 minuten met rust tot de suiker een gouden karamelkleur heeft, roer niet.
Leg als de karamel mooi goudbruin en vloeibaar is de helft van de vijgen op de snijkant in de pan. Bak ze 2 minuten tot ze zachter worden, keer om en bak de andere kant nog 1 minuut. Schep de vijgen uit de pan en doe hetzelfde met de andere vijgen.

Doe de overgebleven suiker in de pan, zet hem weer op het vuur en laat de suiker karamelliseren. Leg de plakken sinaasappel erin en bak aan elke kant 1 minuut. Ze moeten een mooie karamelkleur krijgen. Schep ze eruit en leg ze bij de vijgen op een schaal.

Neem de pan met karamel van het vuur en klop er citroensap, raki, anijs- of venkelzaad, knoflook, 3/4 theelepel zout en royaal versgemalen zwarte peper door. Klop tot slot de olijfolie door het mengsel en zet deze dressing opzij.

Verdeel de plakken sinaasappel en vijgen op een grote schaal en verdeel de feta erover. Sprenkel de dressing erover. Bestrooi met oregano en rucola en dien de salade op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...