zondag 28 juni 2015

Aardbeiensloffen




Deze aardbeiensloffen wilde ik al een hele tijd maken, omdat ik erg van sloffendeeg houd. De speciale bakringen die je hiervoor gebruikt had ik op internet besteld. Je kunt natuurlijk een gewone springvorm gebruiken, maar een slof heeft deze vorm. Het deeg is genoeg voor 2 sloffen, waar je 5 of 6 mooie stukjes van kunt snijden. Als je 2 bodems gebakken hebt, maar je wilt maar een slof eten, dan kun je de andere gerust invriezen. Dat was hier niet nodig. We kregen 2 keer bezoek. 

Heerlijk gebak en leuk om te maken!


Het recept komt uit "Rutger Bakt". Het sloffendeeg is van Judithscakes: een blog die niet meer bestaat.
Ingrediënten
Sloffendeeg
180 gram roomboter
200 gram witte basterdsuiker
1 eidooier
2 gram zout
250 gram patentbloem (of een combinatie met Zeeuwse bloem)
10 gram bakpoeder

Vulling
150 gram amandelspijs
1/2-1 ei, losgeklopt
rasp van 1/2 citroen
100 ml slagroom
10 gram suiker
3/4 recept banketbakkersroom
500 gram aardbeien

Banketbakkersroom
500 ml volle melk
1 vanillestokje
100 gram suiker
2 eidooiers
40 gram maïzena

Bereiding
Voor het sloffendeeg: meng de boter met de suiker, eidooier en zout met de deeghaken van de mixer (of KitchenAid). Zeef de bloem met het bakpoeder en kneed dit er voorzichtig doorheen tot het een samenhangend deeg is. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.

Voor de banketbakkersroom: schenk 450ml van de melk in een pannetje. Voeg de vanillezaadjes uit de peul en de peul zelf toe. Verwarm en laat een minuut koken. Verwijder het vanillestokje
Meng in een kom de laatste 50ml melk met de suiker en de eidooiers. Klop goed door en meng vervolgens de maïzena erdoor. Giet de helft van de gekookte melk erbij en klop goed door met een garde. Giet dit terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Het mengsel gaat binden. Blijf goed roeren en laat het 1 à 2 minuten doorkoken. Giet de room in een lage platte schaal en dek goed af met plasticfolie dat direct op de room ligt, zodat er geen vel op kan komen. Laat de room afkoelen en zet de schaal daarna in de koelkast.

Meng de spijs met het halve of hele ei en de citroenrasp. Het moet smeerbaar worden.

Vet 2 sloffenringen van 24x10.5x5cm in met boter en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed de boven van de sloffenringen erbij. Er hoeft alleen deeg op de bodem te liggen, geen opstaande rand.
Smeer het spijs over het deeg met de achterkant van een lepel en laat 1cm van de rand vrij.

Bak de sloffen 23-28 minuten in een oven op 180 graden met boven- en onderwarmte.
Verwijder de sloffenringen meteen na het bakken en laat ze helemaal afkoelen.

Klop de banketbakkersroom los met een garde of mixer tot het glad en glanzend is. Doe het in een spuitzak. Spuit met een glad spuitmondje de room op de sloffen. Je hebt aan 3/4 van de room genoeg, maar kunt gerust alles erover verdelen.
Verdeel de aardbeien over de room.
Klop de slagroom stijf met de suiker en versier de sloffen ermee. Bestuif het geheel nog met wat poedersuiker. Je kunt de sloffen nog met een paar kleine blaadjes citroenmelisse decoreren.
 

2 opmerkingen:

  1. het ziet er prachtig uit! Zulk lekker gebak die sloffen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En wij waren één van die bezoekers, wat een mazzel weer!
    Heeeeerlijk, op en top zomer.

    PS gelukkig hebben we de recepten nog ;-)))

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...