woensdag 7 mei 2014

Rundergehaktballetjes met tuinbonen en citroen


Een vriendin vertelde me dat ze deze heerlijke gehaktballetjes had gemaakt uit het boek 'Jeruzalem' van Ottolenghi. Uit dit boek heb ik nog niet veel gerechten gemaakt; tijd om daar verandering in te brengen.

Ik had nog niet eerder gehoord of gelezen over het baharat specerijenmengsel. Dit is een Arabisch specerijenmengsel dat wordt gebruikt om vlees, vis, stoofschotels en verschillende gerechten van peulvruchten en granen te kruiden.
Je kunt het kant-en-klaar kopen of zelf maken in een specerijenmolen of vijzel. Ik heb alle ingrediënten in een specerijenmolen tot poeder gemalen. Zo'n molentje gebruik je niet vaak, maar ik ben toch altijd blij dat ik zoveel apparaten en kookgadgets in de kast heb staan voor het geval dat. Het komt altijd een keer van pas en hoe eerder je het koopt, hoe langer je er plezier van kunt hebben. (Met die gedachte stap ik ook altijd een kookwinkel binnen).

Weer een typisch Ottolenghi gerecht. Veel ingrediënten, het kost wel wat tijd om te maken (ook omdat ik de specerijenmix nog zelf heb gemaakt) en het was ontzettend lekker.
Dus zeker de moeite waard om te maken. De gehaktballetjes zijn heerlijk zacht en gekruid. Zo lekker heb ik ze niet vaak gehad. We hadden een paar balletjes over; ze zijn in de koelkast niet lang veilig.


Deze hoeveelheid zou genoeg kunnen zijn voor 4 personen (20 gehaktballetjes).
Maar zoals wel vaker bij Ottolenghi: met z'n 2en lukt het ook prima.



Ingrediënten, 2-4 personen
Gehaktballetjes
300 gram rundergehakt
150 gram lamsgehakt            of gebruik alleen 450 gram rundergehakt
1 ui, fijngesneden
120 gram broodkruim (of Panko)
2 eetl peterselie
2 eetl munt
2 eetl dille
2 eetl koriander
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 eetl baharat specerijenmix (zie hieronder)
1 eetl gemalen komijn
2 theel kappertjes, fijngehakt
1 ei, losgeklopt

350 gram tuinbonen, vers of diepvries
4 hele takjes tijm
6 tenen knoflook, in plakjes
8 lente uitjes, schuin in stukjes van 2cm gesneden
50 gram hele blanke amandelen
2 1/2 eetl citroensap
4 1/2 eetl olijfolie
1/2 liter kippenbouillon
1/2 eetl peterselie
1/2 eetl munt
1/2 eetl dille
1/2 eetl koriander
zout en zwarte peper

Baharat specerijenmix
1 theel zwarte peperkorrels
1 theel korianderzaad
1 kaneelstokje (5cm), grofgehakt
1/2 theel hele kruidnagels
1/2 theel gemalen piment
2 theel komijnzaad
1 theel kardemompeulen
1/2 nootmuskaat, geraspt

Bereiding
Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een grote kom. Voeg 3/4 theel zout toe en meng alles grondig met de hand. Vorm er balletjes van ter grootte van een pingpongbal. Verhit 1 eetl olijfolie in een grote koekenpan waarvoor je een passend deksel hebt. Bak de helft van de balletjes in 5 minuten rondom bruin. Schep ze uit de pan, doe er 1/2 eetl olijfolie bij en bak de overige gehaktballetjes op dezelfde manier. Haal ze uit de pan en maak deze schoon met keukenpapier.

Blancheer ondertussen de tuinbonen 2 minuten in een pan met kokend water. Giet ze af en spoel onder de koude kraan. Druk de helft van de tuinbonen uit de groene vliesjes (=dubbeldoppen) en gooi de vliesjes weg.

Verhit de overgebleven olie in de koekenpan van de gehaktballetjes. Doe de tijm, knoflook en lente ui erbij en bak 3 minuten. Doe de tuinbonen met vlies en de amandelen erbij, samen met 1 1/2 eetl citroensap, 3/4 dl bouillon en 1/4 theel zout. De bonen moeten onder de bouillon staan. Sluit de pan en laat 10 minuten op laag vuur pruttelen.

Leg de gehaktballetjes nu bij de tuinbonen in de pan. Voeg de overgebleven bouillon toe en stoof alles, met de deksel op de pan, 25 minuten op laag vuur.
Voeg evt. nog wat water toe als de saus teveel inkookt en breng op smaak met peper en zout (dat was bij mij niet nodig).

Je kunt de gehaktballetjes tot zo ver voorbereiden en tot gebruik van het vuur af zetten.

Verwarm de gehaktballetjes vlak voor het serveren. Voeg de dubbelgedopte tuinbonen toe, een eetl citroensap en de fijngesneden kruiden.
Dien de gehaktballetjes op met couscous of bulgur.

1 opmerking:

  1. een verrukkelijk gerecht. Maar je moet er wel wat tijd voor uittrekken.
    Zeker voor herhaling vatbaar. Jaap

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...