woensdag 19 maart 2014

Zelf tortillawraps maken




Zelf tortillawraps maken stond al een hele tijd op mijn to-do-list. Vorig jaar zag ik ze op de blog van Simone (http://simoneskitchen.nl) voorbij komen en dat recept heb ik deze keer gebruikt.
Het deeg is snel gemaakt, dat gaat makkelijk met de hand, en na 10 minuten rusten kun je het deeg al uitrollen tot pannenkoekjes. Kort bakken in de pan en je tortilla is klaar!
Al met al ben je met het uitrollen van het deeg toch nog wel wat tijd kwijt; het resultaat is dan ook super. Zo hoort een tortilla te zijn! Zacht en goed op te rollen en echt die typische smaak door de bruin gebakken stukjes op de tortilla.
Echt heel wat anders dan de tortilla's die je in de supermarkt koopt. Deze tortilla's wil je zo wel op eten als brood (die van de supermarkt zeker niet).

Ik vond het wel lastig om het deeg tot mooie dunne ronde pannenkoekjes uit te rollen, ze worden snel wat grilliger van vorm.

Deze tortilla's zou ik niet zo snel gebruiken voor het maken van burrito's, maar voor het maken van quesadilla's of zo als brood voor bij een Mexicaanse maaltijd zijn ze zeker de moeite waard.
Ze zijn prima in te vriezen voor als je later snel een quesadilla wilt maken als borrelhap of als lunch. Na het ontdooien zijn ze nog steeds mooi zacht en buigzaam.

Dus leuk om eens zelf te maken en echt heel lekker!
Maar ik ben heel eerlijk: de kant-en-klare wraps zal ik ook zeker nog gebruiken: maar dan wel het liefst de meergranenversie van de natuurwinkel.


Ingrediënten, voor 10 tortilla's met een doorsnede van 15cm
220 gram tarwebloem
4,0 gram bakpoeder
6,5 gram zout
160 ml warm water
45 gram roomboter

Bereiding
Doe de bloem, bakpoeder en zout in een grote kom en meng het door elkaar met een lepel.
Voeg de roomboter toe en wrijf dit met je vingers tot je kruimels hebt. Doe het warme water erbij en kneed het deeg licht door tot het goed gemengd is (1-2 minuten).
Dek het deeg af met plasticfolie en laat 10 minuten staan.

Strooi flink wat boem op je aanrecht en leg het ietwat plakkerige deeg erop. Rol het deeg tot je een rol hebt waar je ongeveer 10 bolletjes van gelijke grootte af kunt snijden. Ik doe dat met een deegsnijder of -schraper.
Dek de deegballen die je niet direct gebruikt af met plasticfolie.
Rol met een deegroller het deeg zo dun mogelijk uit tot tortilla's met een diameter van ongeveer 15-16 cm. Gebruik weer flink wat bloem om scheuren te voorkomen.

Schud de overtollige bloem eraf voordat je de tortilla in een hete koekenpan legt.
Gebruik geen olie, maar bak ze in een droge koekenpan met antiaanbaklaag.
De bovenkant van het deeg gaat vrij snel bubbelen, binnen een minuut draai je de tortilla om en zie je op de gebakken kant mooie bruine vlekjes die de typische smaak aan een tortilla geven.
Bak de andere kant nog kort en haal de tortilla uit de pan.
Tijdens het bakken kun je de overige deegballetjes uitrollen.


Kijk na het bakken van elke tortilla of er teveel bloem in de pan is achtergebleven. Dit wordt snel bruin en brandt aan. Verwijder het met een stuk keukenpapier voordat je de volgende tortilla bakt.

Je kunt alle tortilla's na elkaar bakken en opstapelen voordat je ze verder gebruikt (net als met pannenkoeken).

4 opmerkingen:

  1. Heerlijk en leuk om te maken maar wel meer werk dan je denkt. We moeten toch maar eens op zoek naar een tortillapers vind je niet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja goed plan! Daar hebben we eerder ook al eens naar gezocht toch?

      Verwijderen
    2. Maar niet gevonden, dus rede om verder te zoeken :-)

      Verwijderen
  2. Ik ben laatst getipt dat je zelfs online tortilla wraps kon bestellen bij zo'n turkse online winkel :)

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...