dinsdag 25 februari 2014

Linzen met gegrilde aubergine


Gegrilde aubergine heb ik op deze manier voor het eerst gegeten in Istanbul. In de Turkse keuken wordt veel aubergine gebruikt. Ik wist niet dat er zoveel verschillende recepten waren met aubergine. Ik heb een auberginekookboek, maar in vegetarische kookboeken kom je ook veel auberginegerechten tegen.
Dit is een heerlijk hoofdgerecht: het zijn echt smaken waar ik van houd. En het is nog gezond ook!
Het recept komt uit 'Plenty' van Ottolenghi. Ik heb het al vaker gemaakt. Volgens het boek is deze hoeveelheid voor 4 personen, maar wij kunnen dit met gemak met z'n tweeën op.



Ingrediënten, voor 2 personen
2 of 3 aubergines
2 eetl rodewijnazijn
200 gram donkere linzen (bv. Puy linzen)
3 kleine wortels, geschild
2 stengels bleekelderij, in blokjes
1 laurierblad
3 takjes tijm
1 sjalot
3 eetl olijfolie, plus extra om te besprenkelen
12 cherrytomaatjes, gehalveerd
1/3 theel bruine basterdsuiker
1 eetl peterselie, fijngesneden
1 eetl koriander, fijngesneden
1 eetl dille, fijngesneden
2 eetl crème fraîche (of Turkse yoghurt)
zout en peper

Bereiding
Leg de aubergines op een stuk aluminiumfolie. Prik ze rondom in met een vork en leg ze op een rooster in de oven. Zet de grill op de hoogste stand en grill de aubergines ongeveer 50 minuten. Keer regelmatig zodat ze rondom geblakerd en opengescheurd zijn. Ze zullen ook iets inzakken.
Haal de aubergines uit de oven en laat ze iets afkoelen. Snijd ze daarna in de lengte doormidden en verwijder met een lepel het vruchtvlees. Laat het vruchtvlees minimaal 15 minuten uitlekken in een fijn vergiet en meng er dan royaal zout, peper en 1/2 eetl azijn door.
Dit kun je van te voren bereiden, of zelfs al de dag van te voren.

Doe de linzen in een middelgrote pan. Snijd 1 wortel doormidden en een 1/2 stengel bleekselderij in stukken en doe ze bij de linzen. Voeg laurier, tijm en de gehalveerde sjalot toe. Overgiet met water en kook op laag vuur 25 minuten tot de linzen gaar zijn.
Verwijder de groente, giet de linzen af en meng ze met 1 1/2 eetl azijn, 2 eetl olijfolie en zout en peper. Meng alles goed en houd de linzen warm.

Snijd de andere 2 wortels en de bleekselderij in blokjes van 1 cm en meng ze met de tomaatjes, 1 eetl olijfolie, de suiker en een beetje zout. Verdeel het mengsel in een ondiepe ovenschaal en zet dit 20 minuten in een oven op 140 graden.
De wortel is dan beetgaar.


Schep de geroosterde groente door de linzen, voeg de gehakte kruiden toe en meng alles. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de linzen over 2 warme borden. Schep in het midden wat aubergine en schep er nog een dot crème fraîche of yoghurt op. Sprenkel er nog extra olijfolie over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...