donderdag 20 februari 2014

Groentepaella


Meestal eten wij paella met chorizo, gamba's en kippendijen. Deze groentepaella van Ottolenghi sprak me ook wel aan, omdat er zoveel verschillende groenten in zitten. Een kleurrijk gerecht, heerlijk op smaak, maar wel iets meer voor de zomer dan voor februari.
In de vriezer hebben we nog genoeg tuinbonen uit eigen tuin en daar kon ik mooi wat van gebruiken.

Dit gerecht ga ik ook zeker nog eens maken als er komende zomer eens vegetariërs komen eten.


Ingrediënten, voor 2 royale porties
3 eetl olijfolie
1/2 ui, fijngesneden
1 kleine rode paprika, in repen
1 kleine gele paprika, in repen
1/2 venkelknol, in reepjes
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 laurierblaadjes
1/4 theel gerookt paprikapoeder
1/2 theel kurkuma
1/4 theel cayennepeper
150 gram paellarijst (ik had nu carnaroli rijst)
1 dl medium sherry
1 theel saffraandraadjes
4,5 dl hete groentebouillon
200 gram gedopte tuinbonen
12 cherrytomaatjes, gehalveerd
5 artisjokken op olie, in vieren gesneden
12 kalamataolijven, ontpit en gehalveerd
2 eetl fijngesneden bladpeterselie
4 parten citroen
zout


Bereiding
Verhit de olijfolie in een paellapan of een grote koekenpan en smoor de ui 5 minuten. Doe de paprika's en de venkel erbij en bak 6 minuten op halfhoog vuur tot ze gaar en goudgeel zijn. Bak de knoflook 1 minuut mee.

Roer de laurier, paprikapoeder, kurkuma, cayennepeper en de rijst door de groenten. Roer 2 minuten en voeg dan de sherry en saffraan toe. Laat de sherry iets inkoken en roer dan de bouillon en 3/4 theelepel zout door het rijstmengsel.
Draai het vuur heel laag en laat alles 20 minuten zachtjes pruttelen tot de rijst het grootste gedeelte van het vocht heeft opgenomen. Zet geen deksel op de pan en roer de rijst tijdens de 20 minuten niet door.

Kook ondertussen de tuinbonen 3 minuten, giet ze af en laat afkoelen.
Ik had nu 400 gram tuinbonen uit de vriezer. Na het dubbeldoppen (het verwijderen van het buitenste groene vliesje na het koken) bleef er 250 gram over. Prachtig groene boontjes.

Neem de paella van het vuur. Proef en voeg evt. nog wat zout toe.
Strooi de tomaten, artisjokken, tuinbonen en de olijven over de rijst en schep het er voorzichtig door. Dek de pan goed af met aluminiumfolie en laat 10 minuten staan.

Haal de folie van de pan, bestrooi met peterselie en serveer met de partjes citroen.

2 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijk kleurig gerecht, ik denk helemaal wat voor ons!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ideaal. Wij hebben ook geregeld vegetariërs over de vloer, altijd lastig om wat goed te bedenken. Dit is wel een mooi en kleurrijk gerecht.

    BeantwoordenVerwijderen